Seuraava sivustouudistuksesi ei valmistu koskaan (ja hyvä niin)

Uudet kotisivusi eivät valmistu koskaan
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Jos yrityksen verkkosivu-uudistus ei koskaan valmistu, onko käsissä taas yksi pieleen mennyt projekti? Ei välttämättä, sillä kyseessä voi olla myös tietoinen valinta.

Näin yrityksen verkkosivusto yleensä uudistetaan

Yrityksen verkkosivuston uudistaminen on projekti, jonka päätyttyä sivusto on valmis. Sivustoa rakennetaan ja hiotaan salasanan takana pidettävällä kehityssivustolla tarvittessa jopa kuukausia, jotta mikään ei varmasti näytä keskeneräiseltä, kun sivusto julkaistaan. Asiakkaathan eivät missään tapauksessa saa nähdä vilaustakaan mistään puolivalmiista, lukuun ottamatta erityisiä testiasiakkaita, jolle kerrotaan selkeästi, että heiltä halutaan mielipiteitä nimenomaan kehitysvaiheessa olevasta verkkosivustosta.

Verkkosivu-uudistuksessa päähuomio ja suurin osa voimavaroista käytetään sivuston ulkoasuun ja erityisesti etusivuun. On hyvin tärkeää, että uusi sivusto ei heti valmistuessaan näytä vanhanaikaiselta. Tästä syystä suunnittelijoiden tulee valita ennen kaikkea etusivulla käytettävät tehosteet, kuten parallax-efektit ja hero-videot siten, että ne varmasti ovat trendikkäitä.

Ja kun sivusto lopulta on valmis, siihen ei ole tarkoitus koskea, ellei mikään ole rikki. Sivustoa tietysti päivitetään tarvittaessa, esimerkiksi korjaamalla muuttuneita yhteystietoja ja vaihtamalla kesäjuhlien päivämäärä kerran vuodessa.

Kuulostaako tutulta?

Hyvä – seuraavaksi katsotaan toisenlaista tapaa suhtautua asiaan.

Vaihtoehtoinen tapa uudistaa verkkosivusto: aina työn alla

Edellä kuvattu verkkosivustojen uudistamisen malli on peräisin 1990-luvulta. Olisi jo korkea aika unohtaa se.

Tämän mallin avulla tehdyissä verkkosivu-uudistuksissa päähuomio kohdistetaan vääriin asioihin, usein alkaen syistä, joiden takia sivustouudistukseen ryhdytään.

Tavoitteeksi asetetaan maalata mahdollisimman kaunis taulu sijoitettavaksi tien varteen, kun pitäisi rakentaa dynaaminen liikenneasema.

Vanhan kaavan mukaan toteutetut verkkosivu-uudistukset ovat pettymyksiä, kerta toisensa jälkeen. Kun tutustut seuraavaksi esittelemääni vaihtoehtoiseen tapaan uudistaa yrityksen verkkosivusto, huomaat varmasti, että pettymys on luonnollinen seuraus. Jos lähtökohdat ovat väärät ja koko hankkeen sisältö kohdennettu vääriin asioihin, ei lopputuloksena voi olla muuta kuin tyhjä kierros ja paluu lähtöruutuun.

Seuraava sivustouudistuksesi ei valmistu koskaan

Paikalleen jämähtäneiden, käyntikorttia tai verkkoon skannattua tuote-esitettä muistuttavien yrityssivustojen aika on auttamatta ohi. Asiakkaat eivät enää odota kohtaavansa sellaisia, koska kaikki muut paikat, joissa he vierailevat internetissä, ovat täysin erilaisia.

Verkkosivuston voi uusia vanhalla mallilla vaikka 10 kertaa peräkkäin saamatta aikaan mitään todellista kehitystä. Jos verkkosivustosi on ”valmis”, se on yhtä kuin kuollut.

Kun käynnistät seuraavan verkkosivustosi uudistamiskierroksen, varmista jo suunnitteluvaiheessa, että tavoitteena ei ole yksisuuntainen mainostaulu. Jos suunnitelma ei sisällä minkäänlaista kuvausta jatkuvuudesta ja muutoksesta, se kannattaa repiä ja aloittaa alusta.

Sama koskee uudistamishankkeen pituutta. Ikuisuuden kestävät projektit, joissa sivustoa rakennetaan kellarissa ja visusti piilossa oikeilta asiakkailta, ovat äärimmäisen riskialttiita. Esimerkiksi: mitä jos se upea ja kuukausia hinkattu etusivun hero-taulu ei miellytäkään sivuston tärkeintä kohderyhmää (asiakkaita)?

Projekti, josta tulee mahdollisimman nopeasti prosessi

Yrityksen verkkosivuston uudistaminen käynnistyy edelleenkin projektina. Tavoite ei kuitenkaan enää ole hinkata sivustoa piilossa asiakkailta kovin pitkään, vaan julkaista uusi sivusto mahdollisimman nopeasti asiakkaiden käyttöön.

Uuden sivuston ensimmäinen julkaistu versio sisältää kaikki sellaiset sivut ja toiminnot, jotka on uuden sivuston suunnitteluvaiheessa tunnistettu asiakkaiden palvelun näkökulmasta kaikkein tärkeimmiksi.

Koska sivuston omistajan menestys verkossa riippuu ennen kaikkea näiden sivujen ja toimintojen toteutuksesta, on erityisen tärkeää saada niiden toteutuksesta mahdollisimman nopeasti palautetta mahdollisimman monelta aidolta asiakkaalta. Palaute on keskeinen keino saada tietoa siitä, millaisia parannuksia sivustolle kannattaa tehdä, jotta kriittiset asiat sujuvat koko ajan paremmin.

Vaikka erilaiset sivuston visuaalisen ilmeen, värien ja fonttien uudistamiseen liittyvät asiat nousevat suunnittelupalavereissa helposti keskeiseen rooliin, ne eivät ole sivustouudistuksen tärkeimpiä asioita.

Paljon suurempi positiivinen muutos sivuston kykyyn edistää yrityksen liiketoimintaa saadaan aikaan

  1. Kehittämällä sivuston rakennetta ja ulkoasua selkeämmäksi ja helposti käytettäväksi
  2. Lisäämällä sivustolle tuotteista ja yrityksestä kertovan sisällön lisäksi sellaista sisältöä, joka keskittyy asiakkaisiin ja heidän ongelmiinsa
  3. Ottamalla käyttöön jatkuvasti päivittyvä ja laajentuva osio, käytännössä blogi (tukee erittäin hyvin kohtaa 2)
  4. Tarjoamalla sivustolla tilattavaa ja ladattavaa sisältöä, jonka lunastamisen yhteydessä sivuston kävijät luovuttavat sähköpostiosoitteensa ja mahdollisesti muitakin tietoa itsestään
  5. Kytkemällä sivusto markkinoinnin automaatioon siten, että kohdan 4 tuottamat liidit muuttuvat mahdollisimman usein uusiksi ostaviksi asiakkaiksi.

Näitä asioita tehdään ilman erityistä takarajaa. Joukossa voi olla pieniä projekteja, mutta oleellisinta on se, että verkkosivustoon ja sen kehittämiseen ei enää kokonaisuutena suhtauduta projektina, vaan prosessina.

Verkkosivusto ei ole koskaan valmis, sitä voi aina parantaa. Ei suurina ja kaikenkattavina uudistushankkeina, vaan pieninä palasina – vaikka joka päivä.

Tärkeää on suunta, mistä parannusmahdollisuuksia etsitään. Oikealle polulle pääsystä kertoo se, että verkkosivuston kehittämistä koskevan keskustelun ytimessä eivät ole värit, fontit ja leiskat vaan sellaiset asiat, jotka kasvattavat myyntiä ja parantavat asiakastyytyväisyyttä.

Kun haluat tehdä verkkosivustostasi tehokkaamman markkinointikanavan

Aloita sivustouudistus niistä asioista, jotka ovat asiakkaidesi tavoitteiden kannalta kaikkein tärkeimpiä. Ota esimerkkiä muiden yritysten ja organisaatioiden sivustoista, joiden palvelu- ja käyttökokemukseen olet itse asiakkaana tyytyväinen.

Toteuta uusi ja parempi sivusto julkaisujärjestelmällä, joka antaa mahdollisuuksia kasvuun, dynaamiseen sisällön tuotantoon ja tarvittaessa myös verkkokaupan avaamiseen.

Asennoidu verkkosivustosi sisällön kehittämiseen samalla tavalla kuin some-kanaviesi päivittämiseen. Muista, että kaikki sivustollasi julkaistu sisältö päätyy Googlen tietokantaan, josta se voi nousta näkyviin Googlen hakutuloksiin. Mitä enemmän sisältöä sivustollasi on, sitä enemmän sinulla on mahdollisuuksia tulla löydetyksi.

WordPress on näiden tavoitteiden näkökulmasta erinomainen vaihtoehto yrityksesi kotisivujen alustaksi.

Edellistä lyhyttä listaa ja sen vaikutusta seuraavan verkkosivu-uudistuksesi painopisteiden asettamiseen kannattaa pohtia tarkasti. Jos käytät hetken asian parissa, väitteeni siitä, että verkkosivustouudistuksen ei koskaan ole tarkoitus valmistua, ei ehkä enää kuulostakaan niin järjettömältä kuin miltä se ensi kuulemalla saattaa vaikuttaa.

Tilaa SuperSivut blogi

Tilaa SuperSivut-blogi. Saat tiedon uusista julkaistuista blogikirjoituksista sähköpostiisi.

Yhteystietojasi säilytetään ja käytetään sivuston tietosuojaselosteessa kerrotulla tavalla. Voit milloin tahansa perua blogiartikkeleiden tilauksen.

Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin